Privacy Notice

English

 
 

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

Bangkok Bank Berhad1 (“Bangkok Bank”) values your privacy and is committed to protecting your personal data. Bangkok Bank will only collect and process your personal data in accordance with applicable laws including the Personal Data Protection Act 2010 and this Personal Data Protection Notice.

1“Bangkok Bank Berhad”, include any of its branches, affiliates or subsidiaries, as applicable, and shall include any successors including, without limitation, an assignee or successor or any affiliate or subsidiary of such entity or any person who, under the laws of the jurisdiction of incorporation or domicile, has assumed the rights and obligations of Bangkok Bank Berhad, or any of its affiliates or subsidiaries or to which under such laws the same have been transferred.

Source and type of personal data obtained

Bangkok Bank processes the personal data provided by you and/or a service provider engaged by Bangkok Bank, which is obtained from:

the forms (physical and / or electronic) and supporting documents that you have or may be required to fill / submit for purposes and in connection with your application for our products and/or services (“Products and / or Services”);
your utilisation of our Products and/or Services;
your communications with Bangkok Bank through various methods such as emails, social media and letters, telephone calls and conversations you have with Bangkok Bank personnel and/or our authorised agents;
when you take part in customer surveys or when you sign up for any of our contests or campaigns; and
the public domain and third parties (if any) such as your employers, joint account holders, guarantors and / or prospective guarantors, security providers, legal representatives, authorities, statutory bodies or government agencies, credit bureau, credit reporting agencies and credit reference agencies which provide credit or other information, Bangkok Bank’s related and associated companies and affiliates, service providers, strategic business partners, any other relevant bodies, agencies or partners in connection with our Products and/or Services or such other third parties,

which may include but is not limited to the following:

your identity (including your name, NRIC number / passport number / other identification number or details, birth details, gender, nationality, signature, photo and information captured on security systems (including a recording of your images on CCTV));
your contact information (including your telephone number, email, address and fax number);
your background (including your employment information) ;
your financial details (including your income, bank account number, financial commitments, credit information, bankruptcy disclosures); and
your assets and / or property details in relation to and / or as necessary for any facilities granted or to be granted by Bangkok Bank.

Consent

When you applied or signed up for our Products and/or Services, and your consent is required to process, including to collect, use, record, store, disclose and retain your personal data, you consent for Bangkok Bank to do so in accordance with this Personal Data Protection Notice, unless otherwise informed by you in writing to Bangkok Bank. You may contact us as set out at the end of this notice for further details.

Bangkok Bank may process your personal data without your consent in circumstances as permitted by law.

Sensitive information

Depending on your dealings, transactions or activities with Bangkok Bank, we may also process your sensitive personal data such as your mental or physical health and condition, religious beliefs and misconducts (if required).

Where your explicit consent is required to process, including collecting, using, recording, storing, disclosing and retaining your sensitive personal data, you explicitly consent for Bangkok Bank to do so in accordance with this Personal Data Protection Notice unless otherwise informed by you in writing to Bangkok Bank. You may contact us as set out at the end of this notice for further details.

Bangkok Bank may process your sensitive personal data without your explicit consent in circumstances as permitted by law.

Purpose of processing

The purposes for which your personal data is collected and processed will vary and may comprise all or any one or more of the following purposes depending on the nature of and the status of the relationship which you have with Bangkok Bank:-

to evaluate, verify and process your application;
where applicable, to verify your current and ongoing financial standing by performing credit reference and credit checks on your credibility and eligibility;
for preparation and execution of legal documents and/or instruments in relation to our Products and/or Services;
to assist in your dealings with other organisations (such as insurance company, trustee) in relation to the provision and requirements of the Products and/or Services;
to provide to you and to continue providing to you our Products and/or Services;
for verification and security purposes;
to respond to any enquiries and complaints;
for internal checks and functions including statistical analysis and modelling, reporting, compliance, shariah, audit and risk assessment, management and monitoring;
to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;
to enhance operational, technology, finance and other support function efficiencies;
for financial purposes, including accounting and tax;
for contact and communications purposes;
for management reporting purposes and to comply with legislative and statutory requirements;
for investigation of complaints and suspected suspicious transactions;
for prevention and detection of crime;
to protect or enforce our rights including to recover any debt owing to us;
for verification and reference checks by third parties;
for general administrative and management purposes; and
for all other purposes in relation or incidental to the above.

Your information is necessary to us. Unless otherwise stated, all information requested by Bangkok Bank is obligatory. If you do not provide and / or allow us to process all the obligatory information as requested, we will not be able to keep complete information about you, thus affecting our ability to accomplish the above stated purposes.

We will use your personal information to communicate with you on promotions, events and any value-added services:

related to any of our Products and/or Services;
from Bangkok Bank’s related and associated companies and affiliates; and
about third party services and/or products which we feel may be of interest to you.

unless if you have previously indicated that you do not consent to the use of your personal information for the above purposes.

We will only disclose your personal data to third parties in relation to their products and/or services, with your express consent.

If you do not wish your personal information to be utilised for such communications, or if you would like to change your mind on a previous consent you have given on this, please contact us as set out at the end of this notice. Your latest written instructions to us will prevail.

Disclosure of your information

Bangkok Bank may, subject at all times to any laws (including regulations, standards, guidelines and/or obligations) applicable to Bangkok Bank, disclose your personal data to the following parties (including those within and outside Malaysia):

agents, contractors, vendors and service providers (including but not limited to professional, financial and / or payment service providers) that provide services including data processing services relating to the purposes above;
our business strategic partners, such as Cagamas and debt collection agencies;
your agents and advisors (including but not limited to professional advisers) and any other person notified by and authorised by you such as your referees or introducers to Bangkok Bank;
credit bureau, credit reporting agencies and credit reference agencies which provide and collect credit or other information;
mortgage insurers and any reinsurers of any such mortgage insurer;
government agencies / statutory bodies / authorities;
our business partners and/or other financial institutions in relation to any Products and/or Services and/or any transactions which you conducted or are the subject of;
our assignees or potential assignees, acquirers or potential acquirers and successors-in-title;
any person, who is under a duty of confidentiality who has undertaken the responsibility to keep such data confidential;
Bangkok Bank’s related and associated companies and affiliates, including our parent company in Thailand where various aspects of our operations are reported to or accessible by our parent company;
announcement on our website and media outlets including social media if you are a winner of any of our campaigns or contests as consented by you; and
other parties, in respect of whom you have consented to the disclosure of your personal data.

We may also disclose your personal data (within and outside Malaysia) in good faith, (i) to comply with requirements of the government, law enforcement agency, any authorities to whom Bangkok Bank is subject to or any orders of court; (ii) as is necessary or relevant in relation to any legal process; or (iii) if required or authorised by law.

Access, corrections and complaints

If you would like to make any inquiries or complaints or requests to access, correct or limit our processing of your personal data, you may contact our Compliance Officer at the following:

Address         : 1-45-01
Menara Bangkok Bank
Laman Sentral Berjaya
No. 105, Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Email             : compliance.kl@bangkokbank.com
Telephone No : 03-21746888 / 03-2174 6962
 

Malay

 
 

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

Bangkok Bank Berhad ("Bangkok Bank") menghargai privasi anda dan kami adalah komited untuk melindungi data peribadi anda. Bangkok Bank hanya akan mengumpul dan memproses data peribadi anda selaras dengan undang-undang termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan Notis Perlindungan Data Peribadi ini.

Sumber dan jenis data peribadi yang diperolehi

Bangkok Bank memproses data peribadi yang diberikan oleh anda dan / atau pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh Bangkok Bank, yang diperolehi dari:

borang (fizikal dan / atau elektronik ) dan dokumen sokongan yang anda telah isi / kemukakan atau mungkin dikehendaki untuk diisi / kemukakan bagi tujuan dan berkenaan dengan permohonan anda untuk produk dan/atau perkhidmatan Bangkok Bank (“Produk dan/atau Perkhidmatan”);
penggunaan Produk dan/atau Perkhidmatan oleh anda;
komunikasi anda dengan Bangkok Bank melalui pelbagai kaedah seperti e-mel, media sosial dan surat, panggilan telefon dan perbualan anda dengan kakitangan Bangkok Bank dan / atau ejen kami yang diberikuasa;
apabila anda mengambil bahagian dalam kajiselidik pelanggan atau apabila anda mendaftar untuk mana-mana pertandingan atau kempen-kempen kami; dan
domain awam dan pihak ketiga (jika ada) seperti majikan anda, pemegang akaun bersama, penjamin / bakal penjamin, penyedia sekuriti, wakil yang sah, pihak berkuasa, badan berkanun atau agensi kerajaan, biro kredit, agensi-agensi rujukan kredit dan agensi-agensi pelaporan kredit yang menyediakan maklumat kredit atau maklumat lain, syarikat–syarikat berkaitan dan bersekutu Bangkok Bank, pembekal perkhidmatan, rakan kongsi perniagaan strategik, mana-mana badan, agensi atau rakan komgsi yang berkaitan dengan Produk dan /atau Perkhidmatan kami atau pihak ketiga yang lain,

yang termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

pengenalan dan latar belakang anda (termasuk nama, nombor kad pengenalan / nombor passport / butir-butir pengenalan yang lain, butir-butir kelahiran, jantina, kewarganegaraan, tandatangan, gambar dan maklumat yang diambil oleh sistem keselamatan (termasuk rakaman imej anda pada CCTV));
butir-butir perhubungan anda (termasuk nombor telefon, e-mel, alamat dan nombor faks);
latar belakang anda (termasuk maklumat pekerjaan);
butir-butir kewangan (termasuk pendapatan anda, nombor akaun bank, komitmen kewangan, maklumat kredit, pendedahan kebankrapan); dan
butir-butir aset dan/ atau hartanah anda berkaitan dengan dan / atau yang perlu untuk kemudahan yang diberikan atau yang akan diberikan oleh Bangkok Bank.

Persetujuan

Apabila anda memohon atau mendaftar untuk Produk dan/atau Perkhidmatan kami, dan persetujuan anda diperlukan untuk memproses, termasuk untuk mengumpul, menggunakan, merekod, menyimpan, menzahirkan dan mengekalkan data peribadi anda, anda bersetuju untuk Bangkok Bank berbuat demikian mengikut Notis Perlindungan Data Peribadi ini, melainkan jika dimaklumkan sebaliknya oleh anda secara bertulis kepada Bangkok Bank. Anda boleh menghubungi kami seperti yang dinyatakan di hujung notis ini untuk butiran lanjut.

Bangkok Bank boleh memproses data peribadi anda tanpa persetujuan anda dalam hal keadaan yang dibenarkan oleh undang-undang.

Maklumat-maklumat sensitif

Bergantung kepada urusan, urus niaga atau aktiviti anda dengan Bangkok Bank, kami juga mungkin memproses data peribadi sensitif anda seperti kesihatan mental atau fizikal anda dan kepercayaan agama dan pelakuan apa-apa kesalahan (jikaperlu). Jika persetujuan nyata anda diperlukan untuk memproses, termasuk mengumpul, menggunakan, merekod, menyimpan, menzahirkan dan mengekalkan data sensitif peribadi anda, anda memberikan persetujuan nyata anda untuk Bangkok Bank berbuat demikian mengikut Notis Perlindungan Data Peribadi ini melainkan jika dimaklumkan sebaliknya oleh anda secara bertulis kepada Bangkok Bank. Anda boleh menghubungi kami seperti yang dinyatakan di hujung notis ini untuk butiran lanjut.

Bangkok Bank boleh memproses data peribadi sensitif anda tanpa persetujuan nyata anda dalam hal keadaan yang dibenarkan oleh undang-undang.

Tujuan Pemprosesan

Tujuan data peribadi anda dikumpulkan dan diproses adalah berbeza dan terdiri daripada semua atau mana-mana satu atau lebih daripada tujuan-tujuan berikut bergantung kepada jenis dan status hubungan anda dengan Bangkok Bank:

untuk menilai, mengesah dan memproceses permohonan anda;
jika berkenan, mengesahkan kedudukan kewangan semasa dan berterusan anda dengan membuat rujukan kredit dan pemeriksaan kredit berkenaan dengan kredibiliti dan kelayakan anda;
untuk penyediaan dan penyempurnaan dokumen dan /atau surat cara berkaitan dengan Produk dan/atau Perkhidmatan kami;
untuk membantu dalam urusan anda dengan badan-badan lain (seperti syarikat insurans, pemegang amanah) berhubung dengan pemberian / pelaksanaan dan keperluan Produk dan / atau Perkhidmatan;
untuk memberikan kepada anda dan terus memberi kepada anda Produk dan/atau Perkhidmatan kami;
untuk tujuan pengesahan dan sekuriti;
untuk menjawab sebarang pertanyaan dan aduan;
untuk semakan dan fungsi dalaman termasuk analisa berstatistik dan permodelan, laporan, pematuhan, shariah, audit dan penilaian risiko, pengurusan dan pengawasan;
untuk menghasilkan data, laporan dan statistik yang telah diaggregat dengan cara yang tidak mengenal pasti anda sebagai seorang individu;
untuk meningkatkan operasi, teknologi, kewangan dan lain-lain yang menyokong kecekapan fungsi;
untuk tujuan kewangan, termasuk perakaunan dan percukaian;
untuk tujuan hubungan dan komunikasi;
untuk laporan pengurusan dan untuk mematuhi keperluan perundangan dan berkanun;
untuk menyiasat sebarang aduan dan urusniaga yang disyaki mencurigakan;
untuk pencegahan dan pengesanan jenayah;
untuk melindungi atau mempertahankan hak-hak kami termasuk untuk mendapatkan apa-apa hutang yang terhutang kepada kami;
untuk pengesahan dan penyemakan rujukan oleh pihak ketiga;
bagi tujuan pentadbiran dan pengurusan am; dan
untuk semua tujuan lain yang berkaitan atau yang bersampingan dengan di atas.

Kami memerlukan maklumat anda. Melainkan dinyatakan sebaliknya, semua maklumat yang diminta oleh Bangkok Bank adalah wajib. Jika anda tidak memberikan dan / atau tidak membenarkan kami untuk memproses semua maklumat yang wajib seperti yang diminta, kami tidak akan dapat menyimpan rekod maklumat anda yang lengkap, dan ia akan menjejaskan keupayaan kami untuk mencapai tujuan yang dinyatakan di atas.

Kami akan menggunakan maklumat peribadi anda untuk berkomunikasi dengan anda tentang promosi, acara dan apa-apa perkhidmatan bernilai tambah:

berkaitan dengan mana-mana Produk dan / atau Perkhidmatan kami;
dari syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Bangkok Bank; dan
mengenai perkhidmatan dan / atau produk pihak ketiga yang kami rasa mungkin menarik minat anda,

melainkan jika anda telah sebelum ini menyatakan bahawa anda tidak bersetuju bagi penggunaan maklumat peribadi anda untuk tujuan tersebut.

Kami hanya akan menzahirkan data peribadi anda kepada pihak ketiga berkenaan dengan perkhidmatan dan / atau produk mereka, untuk tujuan-tujuan tersebut dengan persetujuan nyata anda.

Jika anda tidak mahu maklumat peribadi anda digunakan untuk komunikasi tersebut, atau jika anda menukar fikiran anda pada persetujuan yang anda telah berikan mengenai perkara ini, sila hubungi seperti yang dinyatakan di pernhujung notis ini. Arahan bertulis anda yang terbaru akan terpakai.

Penzahiran maklumat anda

Bangkok Bank mungkin, tertakluk pada setiap masa kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, piawaian, garis panduan dan / atau obligasi) yang terpakai ke atas Bangkok Bank, menzahirkan data peribadi anda kepada pihak-pihak berikut (termasuk di luar negara):

ejen-ejen, kontraktor, vendor dan pembekal-pembekal perkhidmatan (termasuk tetapi tidak terhad ke pada pembekal perkhidmatan profesional / kewangan dan / atau pembayaran) yang menyediakan perkhidmatan termasuk perkhidmatan-perkhidmatan pemprosesan data yang berkaitan dengan tujuan di atas;
rakan perniagaan strategic kami seperti Cagamas dan ejen pemungut hutang;
ejen-ejen dan penasihat anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat professional) dan mana-mana pihak yang dimaklumkan oleh dan diberi kuasa oleh anda seperti pengadil anda atau orang yang memperkenalkan anda kepada Bangkok Bank;
biro kredit atau agensi yang memberikan dan mengumpul maklumak kredit dan maklumat-maklumat lain;
penginsurans gadai janji dan mana-mana syarikat insurans semula bagi syarikat insurans gadai janji;
agensi kerajaan / badan berkanun / pihak berkuasa;
rakan kongsi perniagaan kami dan/atau institusi kewangan berkaitan dengan mana-mana Produk dan / atau Perkhidmatan dan / atau atau mana-mana transaksi yang anda jalankan atau merupakan subjek kepada sesuatu transaksi;
pemegang serah hak kami atau pemegang serah hak yang berpotensi, pengambilalih atau bakal pengambilalih dan pengganti hak milik;
mana-mana entiti di bawah kewajipan kerahsiaan yang telah mengaku janji untuk memastikan data tersebut dirahsiakan;
syarikat-syarikat yang berkaitan dan bersekutu dengan Bangkok Bank termasuk kami syarikat induk di Thailand di mana pelbagai aspek operasi kami dilaporkan atau boleh diakses oleh syarikat induk kami;
pengumuman di laman web kami dan di media termasuk media social sekiranya anda merupakan pemenang kepada mana-mana kempen atau pertandingan kami, dengan persetujuan anda; dan
pihak-pihak lain yang mana anda telah memberi persetujuan untuk menzahirkan data peribadi anda..

Kami juga mungkin akan mendedahkan data peribadi anda (di dalam dan di luar Malaysia) dengan suci hati, (i) untuk mematuhi keperluan kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang, mana-mana pihak berkuasa yang mana Bangkok Bank adalah tertakluk kepada atau perintah mahkamah; (ii) adalah perlu atau berkenaan dengan mana-mana proses undang-undang; atau (iii) jika dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang.

Akses, pembetulan dan aduan

Jika anda ingin membuat sebarang pertanyaan atau aduan atau permohonan untuk mengakses, membetulkan atau menghadkan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi Pegawai Pematuhan kami di:

Alamat            : 1-45-01
Menara Bangkok Bank
Laman Sentral Berjaya
No. 105, Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Email              : compliance.kl@bangkokbank.com
Telephone No  : 03-21746888 / 03-2174 6962
 

 
 
Bangkok Bank HQ